MUKHAYYAM QURANI 2016

TEMPAT : PUTERA VALLEY, TANAH MERAH

TARIKH : 4-6 APRIL 2016

 

Komen (0) Dibaca: 4278

MINGGU HALUAN HUFFAZ (MAHA 2015)

Tarikh       : 19-23 Rabiul Awal 1436H bersamaan 10-14 Januari 2015

Hari          : Sabtu hingga Rabu

Tempat    : Maahad Tahfiz Sains Bustanul Arifin

1. MUQADDIMAH

       Menyahut dasar pendidikan Yayasan Islam Kelantan dan Mahaad Tahfiz Sains yang hendak melahirkan generasi yang berakhlak murni dan berkepimpinan disamping menyesuaikan palajar-pelajar baru dengan persekitaran MTST sambil merapatkan jurang dalam kalangan pelajar di samping menyediakan satu kegiatan yang dapat mengurangkan tekanan dalam kalangan pelajar baru.

       Program Minggu Haluan Huffaz (MAHA) adalah program tahunan Maahad Tahfiz Bustanul Arifin, Berangan Tumpat (MTST). Ia merupakan satu usaha untuk menyesuaikan pelajar baru dengan bi`ah sekolah dan memperkenalkan sistem pendidikan sekolah aliran tahfiz sains ini sekaligus membentuk huffaz yang ideal dan berketerampilan. Program ini bertujuan bagi mencungkil bakat-bakat para pelajar baru bagi digunakan untuk memberi kebaikan kepada MTST. Justeru itu adalah diharapkan agar mekanisma-mekanisma yang digunakan sepanjang program ini  dapat menyesuaikan para penuntut baru dengan keunikan bi`ah di MTST.

2. OBJEKTIF

- Melahirkan bakal huffaz yang berketerampilan dari segi fizikal dan mental.

- Menyedarkan bakal huffaz tentang betapa pentingnya disiplin dan ketepatan masa dalam kehidupan seharian

- Melatih bakal huffaz dengan kemahiran kendiri

- Merapatkan Ukhwah dalam kalangan pelajar baru dan pelajar lama

Komen (0) Dibaca: 1528

Kem Al-Quran Dan Bahasa Arab (KADA 2013)

Kem Al-Quran & Bahasa Arab (KADA 2013) ini diadakan bagi memastikan proses pengajaran dan pembelajaran pelajar tingkatan satu dan dua dapat terus berlangsung walaupun kelas terpaksa diadakan di luar kawasan sekolah.

 

Program ini adalah antara program tahunan MTST setiap kali Peperiksaan Penilaian Menengah Rendah bermula. Program ini merupakan salah satu langkah inisiatif pihak sekolah bagi memastikan kelangsungan pembelajaran pelajar tingkatan satu dan dua berjalan dengan baik. Pada tahun 2013, Peperiksaan PMR 2013 bermula 2 Oktober sehingga 8 Oktober 2013. Oleh itu, pelajar tingkatan satu dan dua terpaksa dipindahkan ke satu kem bagi memberi peluang kepada calon PMR dapat memberikan sepenuhnya tumpuan terhadap peperiksaan tanpa ada sebarang gangguan disamping dapat memastikan pembelajaran pelajar tingkatan satu dan dua tidak tergendala.

 

Selanjutnya Komen (0) Dibaca: 1330

Jaya Waris 2

IMG_20130921_101153Program Jaya Waris merupakan program tahunan MTST bagi merapatkan hubungan antara ahli keluarga pelajar dan para pendidik MTST. Program ini juga seumpama majlis restu ilmu yang sering diadakan ketika di ambang musim peperiksaan, namun Jaya Waris diadakan dua kali dalam setahun untuk menjalinkan hubungan yang erat di antara keluarga dan MTST.

Jaya Waris 2 telah diadakan pada 21 September 2013 dengan kehadiran ibu bapa pelajar calon PMR 2013 dan juga guru-guru MTST. Antara aktiviti Jaya Waris 2 ialah Solat Hajat berjamaah, ceramah motivasi yang disampaikan oleh Ustaz Haris Bin Mat Yusoff, Restu Ilmu, sesi dialog dan lain-lain. Program bermula seawal 8.30 pagi dan berakhir hingga solat Zohor.

Komen (0) Dibaca: 1997

Program Tahsinul Qiraah Dan Anak Angkat Di Perkampungan Saudara Baru Sarawak

kem_sarawak1Maahad Tahfiz Sains Tumpat telah mengadakan satu lawatan ke negeri Sarawak bagi mengisi aktiviti program selepas Peperiksaan PMR. Lawatan ini disertai oleh 27 orang pelajar tingkatan tiga serta diiringi tiga orang guru pengiring iaitu Tuan Mudir Ustaz Suhaimi Sulaiman, Ustaz Silmi Omar dan Ustaz Nazri Shamsudin. Program ini mendapat kerjasama daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) cawangan Sarawak dan diadakan selama lima hari pada 26 sehingga 30 november 2011.

Para peserta rombongan berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Kota Bharu pada jam 10.55 pagi dengan menaiki pesawat Air Asia menuju ke Terminal Tambang Murah (LCCT). Kami tiba di LCCT dan segera menunaikan solat jamak takdim bagi menaiki pesawat seterusnya pada jam 4.45 petang. Kami selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangasa Kuching kira-kira jam 7 malam disambut oleh pegawai JAKIM, Abang Tarzidi. Kami dibawa bagi menikmati makan malam di Kubah Ria sebelum meneruskan perjalanan ke tempat penginapan di Pusat Latihan Sarawak, Matang Jaya.

Selanjutnya Komen (0) Dibaca: 2217

Aktiviti

MINGGU HALUAN HUFFAZ (MAHA 2015)

MINGGU HALUAN HUFFAZ (MAHA 2015)


Tarikh       : 19-23 Rabiul Awal 1436H bersamaan 10-14 Januari 2015 Hari…

Tadarus Al-Quran di Qaryah Ramadhan

Tadarus Al-Quran di Qaryah Ramadhan


KOTA BHARU, 24 Ogos: Seramai 16 orang pelajar MTST telah berjaya mengkhatamkan al-Quran pada awal pagi in…

MUKHAYYAM QURANI 2016

MUKHAYYAM QURANI 2016


TEMPAT : PUTERA VALLEY, TANAH MERAH TARIKH : 4-6 APRIL 2016  

Sumbangan